Samenvatting Vloggloss 1128 – Ik heb er de kracht niet meer voor [2/2]

Goedemorgen… Deel 2 van de samenvatting van Massa’s mental breakdown die alweer zo lang geleden is dat deze eigenlijk niet meer relevant is. Maar aangezien ik 80% toch al had gemaakt post ik hem alsnog.

Wat er aan vooraf ging: Deel 1

In het kort: Mas gaat shoppen voor een slijm DIY video en besefte zich onderweg in de auto dat ze de december cinemonth niet meer trekt.

M: “Dus.. een slijmvideo. Ik ga nu naar de winkel. En ik ga kopen wat ik nodig heb en ik ga het straks filmen. Ja, ik denk straks al. Moet wel (klikkend tong geluid)”.

“Moet wel”? Ik denk terug aan alle keren dat ze aangaf dat het zo fijn is om niet voor een baas te werken. Veel ondernemers staan er niet bij stil dat je voor jezelf veel harder en eikeliger kan zijn dan een ander. Dus voordat je je baan opgeeft, vraag je zelf af: Zou ik mezelf wel als baas willen?

[wp_ad_camp_1]
Advertentie met een product voor die jeuk die je hebt

Bovendien, waarom zoveel moeite doen om slijm te maken? Rij ’s ochtends een rondje langs bejaardentehuizen wanneer rochelend Nederland wakker wordt. Je wilt niet weten wat voor “minty” en “purple-ish” kleuren je allemaal tegen gaan komen.

M: “Aah scheisse, de lijm is o-ver-al uitverkocht.  Ik denk dat ik thuis nog wel een potje heb liggen.. ”

Damn. Ik weet dat het even niet lekker met haar gaat. Maar om gelijk je toevlucht te zoeken in lijm snuiven is wel heel heftig en lost ook niets op.

En ineens zijn we bij Mas thuis, waar Foef zich ontfermt over Foef.

M: het maakt niet uit, ik ben thuis
G: *emotioneel gemompel*
M: *jammerend* het maakt niet uit wat ik zeg
G: Foef nee shhhhush! sh sh shhhh!

Sad duckface

Grekko troost Massa. En als kijker zie je dat ze oprecht droevig is.

Maar dan..

Dan valt je iets op. Iets dat je pas opvalt als je wat afstand neemt van de inhoud. Wanneer je een stapje terugdoet. Stel je even voor: Je bent/komt thuis, bent emotioneel, huilt. Wat doe je?

A. Je loopt naar je partner, zoekt troost.

B. Je pakt je camera, en zet deze aan. Je loopt naar je partner, en laat je troosten. Maar tegelijk houd je nog steeds de camera vast zodat jullie beiden goed in beeld zijn, terwijl je je hoofd in zijn nek begraaft. (chapeau voor de camera skills om dit te doen).

Tijdens het troosten neemt je partner de camera van je over. Misschien zet hij hem uit en legt hem weg zodat jullie even een moment kunnen hebben?

Nee, hij blijft hem vasthouden en spreekt de kijkers toe over hoe Mas er doorheen zit, en dat iedereen niet zo gemeen moet doen. En blijft filmen tijdens het troosten.

[wp_ad_camp_2]
Dit is een advertentie

Ben ik de enige die dit vreemd vind? Ik snap dat bij hen het vloggen na al die jaren er behoorlijk is ingesleten. Maar dit vind ik toch best eng. Ben je nog wel in het moment in je eigen leven? Of zit je continue in je achterhoofd op een soort regisseursstoel te bedenken wat interessant is voor je volgers en hoe je dit in beeld brengt? Ben je dan niet gewoon een personage in je eigen leven?

Massa heeft naar aanleiding van deze (en andere) vlogs nog een tweet de wereld ingestuurd die voelt als een soort verantwoording om dit te laten zien.

Zelf vind ik het goed dat er wordt getoond dat het leven niet altijd leuk en makkelijk is zoals zoveel youtubers en instagrammers ons doen geloven.

Maar door het bedachte camera-werk voelt dit gewoon niet echt real, en al helemaal niet raw.

‘Als je partner met haar hoofd tegen je aan zit te rijden terwijl jij nadenkt over het avondeten…’

En je zelf moet koken..

Grekko’s culinaire creatie ziet er wel goed uit. Comfort Foef brings da comfort food.

M: “het is 10 voor 9”

Hmm.. Ik kijk nog eens naar de klok. Frons, en spoelt het fragment nog eens terug.

M: “het is 10 voor 9”

Hmm. Mogelijk val het slechte plannen deels te verklaren door het niet correct kunnen aflezen van de klok?

..en ow yeah! er is lijm gevonden. Party time!

Massa geeft aan (en later ook op twitter) dat ze een freelance editor heeft ingeschakeld ter ondersteuning.
Deze heeft ze een appje gestuurd met “help”. Ik zou willen dat mijn huisarts net zo bereik- en benaderbaar was als deze freelance editor.

Ik vraag me alleen wel af hoe je dit qua logistiek regelt. Het zijn toch behoorlijke hoeveelheden data die je over en weer moet versturen. Bovendien houden de Foefs er zo hun eigen werktijden op na, en zit je met een groter tijdsverschil zoals in Las Vegas. Of.. plottwist: De editor woont tijdelijk in hun logeerkamer en mag mee naar vegas.

De term “vallen, opstaan en weer doorgaan” uit haar tweet heeft Mas trouwens wel erg letterlijk genomen blijkt uit het volgende fragment:

M: “ik ben klaaaar met vandaag”

Mas is van de trap gedonderd.

G: en waaarom donder je van de trap aaaaf?
M: Weet ik veel!

(Spoiler: De katten hadden ruzie en die moest ze ontwijken)

G: “Doet dit pijn?”

Kattenfluisteraar Foef checkt Mas haar vinger. Beter laat je dit niet door zo’n amateur doen, maar schakel je direct dokter Manies in.

M: “het is kwart voor 1 ’s nachts”

Ik *facepalm* en mompel nog iets over werkritme en gezondheid.. maar ook ik heb er nu niet de kracht niet meer voor.

M: “ik ga de vlog afsluiten”, sorry voor mijn mental breakdown

M: “het komt zo raar over, omdat je maar een klein stukje van de dag ziet”

Misschien is het een idee om een keer wat meer van een hele dag te laten zien zodat mensen meer inzicht kunnen krijgen en daardoor meer begrip kunnen opbrengen?

M: “is het heel random ineens ofzo, I don’t know”

Ik ook niet.

M: “en het enige dat ik dan kan denken is, en hier zal ook wel over gejudged worden enzo”

Dat is inderdaad een reëel risico als je dit deelt met je 280.000 volgers ja.

Maar in tegenstelling tot een deelnemer bij Judge Judy ben je niet verplicht andermans oordeel aan te horen. Je kan de comments ook negeren, of door anderen laten filteren, of zelfs uitschakelen.

Een andere optie is er beter mee om leren te gaan. Zelf kan ik dit overigens compleet niet, en op alle negatieve fanmail die ik binnenkrijg op het contact formulier reageer ik dan ook gepast met “jemoeder!”

Als laatste neemt Massa nog even de planning door voor morgen:
– bij/met radio 538 filmpje opnemen
– lange meeting met agentschap
– foefje naar Amsterdam maar ze gaan ’s avonds drankjes doen met vrienden

*geluid van een LP die abrupt tot stilstand komt*

Ok, maar de vlogs/editen/cinemonth dan?

Dit trek ik dan weer moeilijk. Is er dan niets geleerd? Je hoort dat ze heel haar dag vol heeft gepland met werk + privé, maar na vandaag zou je juist verwachten dat ze minimaal één item ervan cancelt/uitstelt of telefonisch afhandelt zodat ze tijd vrij maakt om aan cinemonth en andere zaken door te werken?

Argh.. I can’t.. even..

Weltrusten!

PS. Ik hoorde mensen ook zeggen dat haar breakdown mogelijk inpakstress was (las vegas), maar dat lijkt me erg onwaarschijnlijk. De Foefs pakken meestal pas enkele uren voor de vlucht in.


Bron: Oef oké ik heb een mental break down | Vloggloss 1128 (YouTube)