Samenvatting Vloggloss 1128 – Ik heb er de kracht niet meer voor [1/2]

Goeeiemorgen.. Het is alweer even geleden dat we bij de Foefs zijn langs geweest. De drukke december-maand is weer gearriveerd en zorgt ervoor dat ik weinig Vloggloss heb gekeken. Ook bij de Foefs lijken de drukke dagen hun tol te eisen.

De ochtend (of middag?) begint in ieder geval ontspannen. Uitslapen en een beetje trekken. Dat is pas heerlijk wakker worden.

Na het kalmerende purrende geluid van Manies worden we onaangekondigd getrakteerd op de teringherrie van het koffiezet apparaat. Altijd fijn, zo’n verplicht standaard vloggers shot. Daarna is er even tijd voor het ontbijt-danwel-lunch en de katten achterna rennen.

Helaas moet er ook gewerkt worden, en Mas neemt daarom een masker video op. Het masker bleek echter zo agressief te zijn dat het een stuk nagellak heeft weggehaald. Dus moest ze die daarna nog eens lakken #bedrijfsongeval. Buiten schemert het inmiddels.

Daarna zoekt ze wat kleding uit die zullen worden verkocht voor een goed doel.
Wat dat doel dan is horen we helaas niet.

Sam the eagle van de Muppets had alvast interesse getoond.

Ook voor de haha-zie-mij-geen-fuck-geven-dat-ik-zo-naar-buiten-ga-outfit lijkt een Muppet opgeofferd te zijn. Arme Fozzy bear. Hier hoor je PETA nooit over. #muppetlivesmatter. Gelukkig hebben we altijd nog Kermi..

NOOOOOoooo!!

[wp_ad_camp_1]

Toen was het ineens donker, en treffen we Mas aan bij een pakjes punt. Hier brabbelt ze wat over de handigheid van zo’n punt, en dat ze naar de supermarkt gaat en..

M: “Ik kan niet meer..”
M: “Ik kan gewoon niet meer”

Massa vervolgt haar relaas:

“Ik moet nog dingen kopen, Ik moet nog 4 video’s opnemen. Ik vind t onwijs leuk om te doen, echt onwijs leuk. Maar jongens, ik denk dat dit de laatste december cinemonth is..
Ik trek dit niet meer.
Het is echt pittig. Sorry.
Heel pittig wat ik mezelf heb aangedaan nu.
Ik ben echt iemand die dingen afmaakt enzo. *ogen beginnen te tranen*
Ik ga er gewoon voor, want er komt echt iets geweldigs aan, volgende maar..
Oeh.. Ik ben dag en nacht met werk bezig.
Dag en nacht..
Ik droom er van, ik wordt ermee wakker.
Ik..ik.. heb geen enkel moment dat ik niet iets doe wat met werk te maken heeft.

En het valt me een klein beetje zwaar dat sommige dan commenten: ‘aah je doet sommige dingen omdat je het toch al moest doen’.
Geen idee hoeveel tijd er zit in dingen opnemen weetje, ook als je (*onduidelijk gepraat*) thuis filmt, en niet in een studio ofzo.
Maakt niet uit
Ik moet daar ook niet op in gaan.

Maar..
Ik ga NU naar de supermarkt.
Want ik heb echt iets HEEL leuk dat ik wil filmen, een DIY slijmvideo.”

Ok. Ik dacht dat ze gewoon vergeten was te tanken en nu niet verder kon. Maar blijkbaar heeft Massa ook moeite om haar natuurlijke benzine-metertje in de gaten te houden, en staat ze nu met een lege tank langs de weg die december cinemonth heet.

Ze zit er helemaal doorheen en dat is voor niemand leuk. Want de spot drijven met mensen die niet lekker in hun vel zitten is weinig grappig. Dus laten we eens zo objectief mogelijk naar Massa’s relaas kijken en er wat punten uit pikken:

1. “Heel pittig wat ik mezelf heb aangedaan nu.”
Ze bedoeld hiermee het werken voor de cinemonth. Deze doet ze (bijna?) elk jaar. Zolang er niet zoiets bestaat als een schrikkel-december zouden er evenveel dagen, en dus video’s moeten zijn als afgelopen jaren. Dus ik vraag me af wat het dit jaar zo pittig maakt.
Nouja, eigenlijk weten we dat wel, maar later hierover meer.

2. “Oeh.. Ik ben dag en nacht met werk bezig.. Ik droom er van, ik wordt ermee wakker.”
Als buitenstaander die enkel zijn informatie via de vlogs kijkt zou ik toch zeggen: De enige reden dat je ’s nachts zo laat nog werkt is omdat je je agenda veel te vol hebt gepland en je dag/nacht ritme is opgeschoven.
De meeste vlogs starten halverwege de dag en eindigen diep in de nacht met werken. Als je meer het opnemen van de video’s en vooral het edit werk tijdens kantoor-uren zou doen, en op een vroeger tijdstip zou opstaan dan is het niet nodig om tot diep in de nacht door te werken. En teveel werk op je nemen doe je zelf. Er zijn talloze boeken en “masterclasses” over hoe je Nee leert te zeggen.

3 “Ik..ik.. heb geen enkel moment dat ik niet iets doe wat met werk te maken heeft.”
Dat is niet vreemd als jij of je man continue met een vlog (lees: werk-camera) in de hand rond lopen. Ik zou er zelf echt gek van worden, omdat je al dan niet toch erg bewust bent van de camera. Hier later over meer.

[wp_ad_camp_2]

4. “En het valt me een klein beetje zwaar dat sommige dan commenten: ‘aah je doet sommige dingen omdat je het toch al moest doen’.”
Als je er doorheen zit dan is elke vorm van ‘kritiek’ teveel. Ook terechte kritiek.
En hoewel sommige dingen wel goed passen (kerst GGWM) is het niet onredelijk om het merendeel (eten, opruimen en tassen inruimen) te bestempelen als ‘gemakkelijk’.

Vorig jaar gingen 37% van de cinemonth video’s over zaken die ze eigenlijk toch al moest doen. Dat mensen haar hierop wijzen is niet gemeen, maar de realiteit is gemeen.

En hoewel ze er in haar beginjaren mee weg kwam zijn de verwachtingen van haar bezoekers gegroeid. Ze zien andere december-specials van YouTubers en verwachten ook dat haar niveau omhoog gaat over de jaren.

Hiermee kan je 2 dingen doen:

1. Je eigen ding blijven doen, want dit ben je gewoon, met het risico dat wat mensen zullen afhaken vanwege de kwaliteit, maar ook veel volgers juist blijven kijken omdat ze het juist authentiek en herkenbaar vinden dat soms zaken wat knullig of net-niet zijn.

2. Meer tijd/geld/moeite/mensen steken voor betere kwaliteit video’s. Maar hierbij is niet gezegd dat je ook de mensen behoud of meer volgers krijgt. Hierbij lever je in op authenticiteit. Hierbij zullen veel vaste kijkers denken “dit is Massa niet meer”.

Uiteindelijk kan je niemand 100% pleasen, en zullen kijkers-groepen altijd veranderen.
Dus, blijft allemaal lastig.

Wat ik zelf zou aanraden is schijt te hebben aan al je volgers en financieele gevolgen. Er wordt vaker gesproken over “ondernemer zijn is zo geweldig” en “ik zou niet onder een baas kunnen werken”, maar uiteindelijk ben je alsnog een slave to the money zoals zovelen.
Het enige wat belangrijk zou moeten zijn is wat zij zelf leuk vind om te maken, en hoeveel tijd en moeite ze daarin wil steken. Of mensen dat trekken, en of je daarmee je brood verdient is een 2e. Hierbij heb je in ieder geval maximale authenticiteit. Wat mensen daarvan vinden moet daar ondergeschikt aan zijn.

Maar misschien is het beste advies wat je kan krijgen, het advies wat ze zichzelf al geeft op het einde: “Ik moet daar ook niet op in gaan.”.

Tot zover deel 1 van deze samenvatting. Deel 2 is bijna klaar, maar na bovenstaand trainwreck lijkt het me wijs dat ik geen beloftes ga doen qua posten.

Weltrusten


Bron: Oef oké ik heb een mental break down | Vloggloss 1128 (YouTube)