Samenvatting Vloggloss 1032 – Dat scheelde maar een extension-haartje

“Goeiemorgen!” Massa begint de dag met een koffie verkeerd. Letterlijk verkeerd, het kopje staat ondersteboven in haar MRI-scanner die ook koffie kan zetten.

*PRRRrrrrrrrrr*

Het kopje lijkt nog steeds ondersteboven door de gekke plaatsing van het Starbucks logo.

Optische illusie oefening:
1. Focus enkele tellen op het kopje
2. Focus weer uit en beeld je in dat ze het kopje echt ondersteboven vasthoud
3. Stel jezelf de vraag of je niet iets beters te doen hebt met je leven?

Massa is aan het multitasken door een telefonische meeting te combineren met zichzelf opmaken. Ik vraag me af hoeveel de persoon aan de andere kant van de lijn daarvan mee krijgt. Weten ze dat ze zich aan het opmaken is? Of horen ze alleen een spray spuiten en denken ze dat dit de luchtverfrisser van het toilet is waar ze op zit?

Dag 4 haar.
M: “Hoe langer je er mee loopt, hoe beter het zit”

Wat is met die been!?!11

[wp_ad_camp_1]

Als je jezelf helemaal hebt klaargemaakt om de deur uit te stappen maar de koffie nog niet is ingeslagen.

We zien een korte scene van Massa in de auto terwijl ze telefoneert met een (voor ons) onbekende mannelijke stem die vraagt “Wanneer en hoeveel??”. Waarna de scene stopt.

Misschien is het de zonnebril, of heb ik gewoon teveel Narcos gekeken, maar ik vind het al gelijk een verdacht telefoongesprek. Seizoen 3 is overigens uit, en brengt weer een heel nieuwe schat aan Spaanstalige scheldwoorden en verwensingen. Een aanrader dus!

Massa heeft een interview met een voor mij onbekende jongen. Massa vraagt hem zich voor te stellen aan haar kijkers. Hierdoor komen we er achter dat hij Alexander heet en wat hij van plan is.

Alexander: “Ik ben een magazine aan het maken, en jij staat er in!”

Klinkt voor mij meer als de set-up van een hele slechte openingszin.

Een magazine over de YouTube community. Stukjes over YouTubers, maar dan op papier. Hoe avant-garde!

Alex: “Nu dacht ik, 2 jaar geleden van, Goh! laat ik eens een magazine maken wat inhoudelijker is dan, uh, de hitkrant of iets dergelijks. En waar, waarin, we een beetje gesprekken kunnen voeren met YouTubers die, die wat dieper ingaan op, op uh, de geschiedenis van uhm.. Dus dat ben ik aan het doen!”

Massa: Ok!

Nee, helemaal niet ok! De geschiedenis van wat dan Alexander?

Alexander: “Ik was ooit YouTuber”

Ooit? Je ziet er uit alsof je nog maar net afscheid van de placenta hebt genomen.

Hij krabt wat. Mooie pose. Ik noem deze de: “Ik doe alsof ik jeuk heb, maar eigenlijk wil ik gewoon heel erg graag dat je m’n zegelring opmerkt zodat ik een geldige reden heb om zo nonchalant mogelijk een enorm boeiend al-dan-niet-verzonnen verhaal over kan vertellen aan je.”

Mari Staphhh! Waarom ben je zo mean?

Alexander. Niks persoonlijks. Maar misschien ben je zonder dat brilmontuur wel een hele aardige gast.

Het interview vordert gestaag en plots kom ik ook aan bod:

“Die samenvattingen van Mari zitten me echt tot hier!”

Wel props voor Alex zijn non-verbale communicatie. Dit doet hij als een volwaardig Ivo Niehe.

Massa: “Ik heb net een aantal uur een interview gehad. Echt een superdiepte interview. Het was echt heel goed. Ik ben heel erg benieuwd wat ie er van gaat maken.”

Massa: “Hij heeft dus meerdere YouTubers dus echt heel diep geinterviewd. Gewoon veel verder dan de vragen normaal. En ja, niet over inkomen en weet ik veel allemaal.”

Ja maar.. Inkomen vind ik juist een van de meer interessante zaken. Wat verdien je? Op welke onderdelen? Hoe heb je je bedrijf financieel ingericht.

Alexander heeft toch mijn nieuwsgierigheid geactiveerd. Massa’s origin story is al vaker verteld dan die van menig superheld. Dus ik ben zeer benieuwd welke diepte onderwerpen er dan behandeld zijn voor het interview.

Vragen over religie en politiek vallen voor YouTubers al af. Daar durft niemand zich aan te branden, bang om kijkers of adverteerders te verliezen. En als iemand eens wat durft te zeggen dan zijn het vaak van die inkoppers als “ik ben tegen klimaatverandering”. Of dooddoeners als “Ik ben zelf niet zoveel met religie bezig, maar ik heb erg veel respect voor mensen die dat wel doen”.

Andere vragen zoals in hoeverre zaken gespeeld zijn in vlogs zijn ook te lastig. Ik denk dat het voor veel YouTubers voor zichzelf al moeilijk genoeg is hier een eerlijk antwoord op te geven. In hoeverre ben jij jezelf nog? Of ben je een soort persona geworden van wat ‘goed werkt’ bij je publiek?

Interviews zijn sowieso maar een raar iets. Wat win je ermee? Exposure, misschien nog een geldbedrag, en een fijn gevoel dat je door andere mensen blijkbaar belangrijk genoeg wordt geacht om geinterviewd te worden. Soms heb je ook nog een fijn gevoel als je denkt dat het delen van je verhaal anderen kan helpen.
Maar ik kijk liever naar de kosten. Als je een interview doet betaal je namelijk met je privé. Je geeft stukjes van jezelf weg.

Dit klinkt heel zwaar. Maar neem nou bijvoorbeeld mensen als Kevin Spacey die nooit interviews geeft, of Sia die haar privéleven ook afschermt van haar carriere. Spacey is niet alleen financieel rijk, maar privé nog veel rijker omdat hij nooit wat heeft weggegeven. Zolang je mensen geen informatie geeft waar ze iets mee kunnen, kunnen ze ook geen gedegen mening of oordeel over je hebben. Kun je zijn wie je wil zijn. Op elk moment veranderen zonder vast te zitten aan dingen die je ooit eens hebt gezegd. Het is moeilijk om uit te leggen wat ik bedoel, maar ik denk dat Frances van Foodgloss wel een redelijk idee heeft wat ik bedoel.

De bovenstaande vergelijking loopt natuurlijk krom met vloggers. Terwijl Spacey (acteur) en Sia (zangeres / producer) professies hebben die ze los kunnen houden van hun priveleven is bij vloggers juist het delen van hun leven hun beroep.

Waar ging ik ook alweer heen met deze rant? Geen idee. Al met al, ik ben erg nieuwsgierig naar dit diepte interview.

[wp_ad_camp_2]

Massa loopt door de Bijenkorf op zoek naar een cadeautje voor familie.

M: “OOooooh! Kantoooorartikelen! eventjes kijken!”

Even later heeft ze bij de MAC een big splush (?) gekocht. Klinkt meer als een softdrink van de McDonalds.

Tijd om weer terug naar huis te gaan. Nadat ze de auto heeft gevonden rijdt ze rustig uit het parkeervak. Massa’s parkeersensor flatlined bijna wanneer ze wat verder naar achteren rijdt, en in de achtergrond zien we de eigenaar van de auto achter haar aan komen lopen.

M: Er gebeurt niks!
M: Dude!
Dude: *mompeldemompel*
M: Er gebeurt niks!
M: *doet deur open*
M: Ik heb een pieper! Er gebeurt niks hoor!
Dude: Nee echt!
M: Hij piept! Ja hij piept net even!
M: *deur weer dicht*

Er zit trouwens ook een knopje in moderne auto’s om je achteruit te ontwasemen. We kunnen zo heel die vent niet zien.

Dat moment waarop: je brein twijfelt of je nu full-tokkie-aggressive moet gaan of gewoon stilletjes moet wegrijden met een naar gevoel. Om daarna de rest van de dag dat gevoel van je af proberen te praten door je verhaal van de aanvaring (al dan niet aangedikt) tegen anderen te vertellen en zo het gevoel te krijgen dat je juist gehandeld hebt.

En je s’avonds alsnog zo in bed ligt.

In de bovenstaande scene zie je dat er zo’n mooie knip zit tussen het hard kauwgum knauwend wegrijden en enkele seconden later. Iedere automobilist weet precies wat er zich in deze ontbrekende seconden heeft afgespeeld.

Spoiler voor alle non-automobilisten: Je even heerlijk schelend ontladen binnen je geluidsdichte auto zonder dat iemand anders het hoort.

Ze maken zich klaar om naar Grekko’s ouders te gaan terwijl Grekko’s Massa’s day-4 hair spot.

Hij maakt de afweging om er iets van te zeggen of niet, en zo te riskeren dat hij de hele weg en terugweg met een sjaggo partner zit opgescheept.

Hij komt er niet uit en besluit vrienden te raadplegen met een fotootje.

“Even meewerken vrouw!”

Uiteindelijk besluit hij haar toch te confronteren.

“Ga je zo naar mijn ouders toe? Weet je het zeker lieeeeverd?”

We zijn inmiddels bij Grekko’s familie gearriveerd waar we leren dat Grekko en zijn broer hun schoenen op elkaar hebben afgestemd:

M: “kleeeine broer, grote broerrrr. Zzzoooo cute!”

Ze spelen thuis nog wat met de katten terwijl Grekko zijn fysio/yoga/katten oefeningen doet

Deze houding heet in de yoga de GoddelijkeKBrugDerKnieenTerwijlIkInstaCHeck.

Weltrusten, Mari!


Bron: Man denkt dat ik tegen zijn auto aan rij | Vloggloss 1032 (YouTube)